Van slechte WiFi-verbinding naar optimaal bereik

Internet is voor ons dagelijkse kost. De gemiddelde Nederlander heeft in het tweede kwartaal van 2015 een internetsnelheid van 15, 2 Mb per seconde. Terwijl we in het eerste kwartaal van 2014 op 12, 4 Mb zaten. Als het gaat om snel internet zitten we zelfs in de top tien van de wereld en in de top drie van Europa*. Dit klinkt fantastisch, maar in de praktijk herkennen we allemaal de ergernis van een slechte WiFi-verbinding.

Af en toe is je signaal minder, hapert het en als je met je laptop naar een ander bureau gaat, valt je verbinding zelfs helemaal weg. Soms is overschakelen naar je 4G-abonnement van je telefoonaanbieder sneller en efficiënter. Waar gaat het mis met WiFi en is er een oplossing? Om dit uit te leggen, betreden we de wereld van de radiofrequenties.

WiFi bestaat uit radiofrequenties
WiFi is opgebouwd uit twee radiofrequenties: 2.4GHz en 5GHz. De 5Ghz is in opkomst, maar de 2,4GHz is de frequentie die het meeste gebruikt wordt. Voor deze frequentie zijn er in Europa 13 kanalen (1-13) beschikbaar, maar slechts drie kanalen zijn vrij te gebruiken. De kanalen 1, 6 en 11 overlappen elkaar namelijk niet. De overige kanalen kunnen elkaar overlappen en hebben de potentie om voor storingen te zorgen. Je begrijpt dat de kans groot is dat je op precies hetzelfde kanaal zit als dat van je buurman. Hierdoor kan het zijn dat de WiFi van je buurman stoort met die van jou. Op deze manier ontstaat een langzame verbinding of valt het internet zelfs helemaal weg. Daarom is het soms handig om toch op een ander kanaal te zitten zodat je minder interferentie hebt, dit kan je instellen op je router. Je wilt immers overal in je bedrijf en thuis goede WiFi hebben.

WiFi optimaal in jouw bedrijf
Hoe kun je WiFi optimaal laten functioneren in jouw bedrijfspand? In een volgend blog geven we een praktisch stappenplan om jouw internet beter te laten functioneren.

*bronvermelding: Akamai’s {State of internet} Q2 2015 report

Think4 bezoekadres
Bezoekadres
op bezoek bij Think4

Hier drinken wij onze koffie!

Think4
Duitslandweg 13
2411 NT Bodegraven

088 – 21 77 575
info@think4.nl