The game is on: HHD versus SSD

HHD en SSD? What’s in a name..?! Onze foto’s, documenten en muziek zetten we allemaal in mooie mapjes op onze computer. In werkelijkheid slaan we die op in de Hard Disk Drive [HDD]. Of maak jij al gebruik van de nieuwere techniek Solid State Drive [SSD]?

Zonder het te weten maak jij al gebruik van een soortgelijke technologie met je smartphone, de geheugenkaart in de fotocamera en het navigatiesysteem in de auto. We zijn benieuwd hoe dit op jouw computer is geregeld en wat jouw voorkeur zou hebben. Natuurlijk snappen we dat je misschien niet eens weet van welke opslagplaats jouw computer gebruik maakt. Daarom brengen we daar vandaag verandering in en zetten we wat feiten op een rijtje.

Hard Disk Drive = HDD

De meest traditionele schijf waar geheugenopslag op plaats vindt, is de Hard Disk Drive (HDD). Hierop installeren we het besturingssysteem, maar ook al onze foto’s, bestanden en programma’s. De eerste harde schijf stamt uit 1956 en had 3,75MB opslag. De HDD maakt gebruikt van een metalen schijf die net als een langspeelplaat rondjes draait langs een naald die de gegevens er vanaf leest. Het grote voordeel van HDD is dat het relatief goedkoop is.

Solid State Drive = SSD

Een modernere techniek voor opslag is de Solid State Drive (SSD). Hierbij wordt gebruik gemaakt van kleine chips die met elkaar verbonden zijn om informatie uit te wisselen en op te slaan. Er draait of beweegt dus helemaal niets meer in deze harde schijf. Op het gebied van server en storage worden deze ontwikkelingen ook doorgevoerd. Zo rusten we nieuwe servers uit met SSD.
De voordelen van SSD:

  • De schijf heeft geen fysieke slijtage meer en gaat dus langer mee
  • Snellere lees- en schrijfsnelheid
  • Kleiner van formaat
  • Geen “krakende” geluiden meer uit de computer kast
  • Produceert minder warmte
  • Prestaties van jouw laptop of werkstation nemen toe

Onze winnaar

Waarschijnlijk kun je wel raden dat SSD voor ons de winnaar is. Toch kun je je afvragen waarom niet alle apparaten voorzien worden van deze nieuwere schijven. Immers de schijf is sneller, kleiner én gaat langer mee… Het heeft te maken met de prijs. Omgerekend per Gigabyte-opslag, is de HDD altijd nog goedkoper dan de SSD. Wel komen de prijzen steeds dichterbij elkaar, omdat het marktaandeel van de SSD stijgt. Het is een kwestie van tijd voordat alle apparaten worden voorzien van een SSD. Niet afhankelijk zijn van die tijd? Dan hebben we goed nieuws.

Snel en simpel upgraden naar SSD

Een upgrade van jouw laptop of werkstation van HDD naar SSD is relatief eenvoudig. We vervangen de HHD voor een SSD en zorgen dat alle documenten worden overgezet. Natuurlijk installeren we ook een nieuw en fris besturingssysteem.

Interesse in een upgrade? Of wil je meer informatie over deze nieuwe techniek van opslag?
Neem contact met ons op!

Think4 bezoekadres
Bezoekadres
op bezoek bij Think4

Hier drinken wij onze koffie!

Think4
Duitslandweg 13
2411 NT Bodegraven

088 – 21 77 575
info@think4.nl