Cyberaanvallen voorkomen met cyber security

Is de cyber security van jouw bedrijf op orde?

Met enige regelmaat wordt een bedrijf getroffen door een zogenoemde cyberaanval. Dit zijn digitale aanvallen op systemen, netwerken of programma’s met als doel toegang tot bedrijfsgevoelige informatie. Met deze toegang kunnen cybercriminelen informatie openen, wijzigen en zelfs vernietigen. Bovendien wordt ransomeware (een vorm van cybercriminaliteit waarbij bedrijfsinformatie en -systemen worden gegijzeld en een bedrijf de toegang alleen terug kan krijgen middel betalen) steeds gangbaarder. Toch zijn er manieren om je als bedrijf te wapenen tegen cyberaanvallen. Met een solide cyber security aanpak voor bedrijven proberen we zoveel mogelijk organisaties te ondersteunen in het voorkomen van een succesvolle aanval.

flexibele werkplek Think4 case

Verschillende soorten cyberaanvallen

Cybercriminelen worden steeds inventiever en dit heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat er veel verschillende soorten bedreigingen zijn. Phishing, ransomware of malware zijn de meest bekende vormen van cybercriminaliteit waar je je als bedrijf tegen wilt weren. Met phishing kunnen criminelen via een foute e-mail toegang krijgen tot gevoelige informatie zoals inloggegevens en zelfs bankgegevens. Ook het openen of installeren van een verdacht linkje kan je een hoop ellende geven.

Er zijn echter ook nieuwere technieken zoals social engineering waarbij criminelen vertrouwen trachten te wekken en je zo gevoelige informatie proberen te ontfutselen. Kortom, er duiken steeds nieuwe gewiekste manieren op om bij je bedrijfsinformatie te komen. Cyber security is dan ook zeker een langetermijnstrategie die voortdurend gepeild moet worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Onze cyber security aanpak voor bedrijven begint bij bewustwording. Misschien heb je het idee dat cyberaanvallen voornamelijk gericht zijn op grote multinationals en overheidsinstanties, en in zekere zin is dit ook vaak het geval. Maar wees je ervan bewust dat ieder bedrijf, ook in het MKB, slachtoffer kan worden van een cyberaanval. Ook voor cybercriminaliteit geldt namelijk; als er makkelijk in te breken valt, gebeurt het ook. Als bedrijf is het dus belangrijk om voor cybercriminelen zo onaantrekkelijk mogelijk te worden. En dat doe je met een slimme cyber security aanpak.

Als Think4 maken we organisaties dus allereerst bewust van de risico’s van slechte cyber security en de gevolgen die dit kan hebben voor bedrijven. Daarnaast denken we actief mee over mogelijke manieren om een cyberaanval te voorkomen. Want voorkomen is – zeker wanneer het cybercriminaliteit betreft – beter dan genezen.

think4 it cyber security

Hoe voorkom je een cyberaanval?

Cyber security komt ook bij kleine tot middelgrote bedrijven steeds hoger op de agenda. En dat is terecht. De eerste stap naar betere online bescherming is de implementatie van betrouwbare en effectieve cyber security tools. Toch kun je je met enkel het implementeren van deze tools niet veilig wanen. Met de verspreiding van werk waarbij iedere werknemer op een andere locatie gebruik moet maken van de systemen en toegang moet hebben tot bedrijfsdata, wordt het probleem bepaald niet minder ingewikkeld. Het succes van IT-beveiligingstools en multi-factor authenticatie hangt namelijk van een groot deel af van de gebruiker. Eén verkeerde bijlage openen kan genoeg zijn voor heel veel ellende.

De juiste cyber security aanpak

Een cyber security aanpak is maatwerk en zo kijken we als Think4 ook naar de uitdagingen die onze klanten tegenkomen. Uiteindelijk is het doel om gebruikers, processen en technologie zo op elkaar aan te laten sluiten dat de bedrijfsbeveiliging bijna ondoordringbaar wordt. Dit vergt onderzoek naar huidige processen, systemen en tools en behoeft een aanpak die hierop is aangepast. Door samen te werken met de beste merken en leveranciers binnen de cyber security, kunnen we de cyber security aanpak voor bedrijven op maat maken, afgestemd op huidige risicofactoren en toekomstige obstakels.

Intern cyber security protocol

Zoals al eerder genoemd, valt of staat een cyber security aanpak voor bedrijven met de bekwaamheid van gebruikers. Mens zijn betekent gebreken hebben, en die gebreken moeten we zoveel mogelijk opvangen door een duidelijk beveiligingsbeleid op te zetten die medewerkers kunnen naleven. Op die manier wordt de bewustwording binnen het hele bedrijf versterkt en wordt de kans op fouten verminderd.

Naast de menselijke factoren die een rol spelen in het risico op een cyberaanval is het belangrijk om andere bedreigingen in kaart te brengen. Op die manier creëer je een blauwdruk van het bedrijf en de mogelijke risico’s die je loopt. Deze risico’s pakken we aan.

Je bedrijf wapenen tegen cyberaanvallen

We helpen bedrijven om zich te wapenen tegen cyberaanvallen door security tools aan te dragen die aansluiten op de gewenste cybersecuritylevels op computers, de cloud, netwerken, slimme apparaten en routers. Toch kan het gebeuren dat je ondanks de beveiligingsmaatregelen slachtoffer wordt van een cyberaanval. Dan is een intern cyber security protocol heel belangrijk. Hierin staat namelijk alles wat je op zo’n moment moet doen waardoor je geen overhaaste beslissingen neemt.

Hoe zit het met jouw cyber security aanpak?

Loopt jouw bedrijf risico om slachtoffer te worden van een cyberaanval? Samen met jou kan Think4 een stappenplan opstellen die de basis vormt voor jouw cyber security aanpak. Vervolgens kijken we naar de juiste beveiligingstools en ondersteunen we bij de implementatie. Op die manier word je je niet alleen bewust van de risico’s van cybercriminaliteit, je probeert het ook zo goed mogelijk te voorkomen. Hier helpen we je bij.

Laat de toekomst van je bedrijf niet aan het toeval over en onderneem nu stappen richting een effectieve cyber security aanpak.

Meer weten over cyber security? Vraag het Tom.

Tom kan je alles vertellen over cyber security tools die jouw bedrijf online kunnen beschermen. Zoek je een betrouwbare IT oplossing tegen cyberaanvallen? Laat je gegevens achter bij Think4 en wij kunnen een praktisch en resultaatgericht advies geven. Snel aan de slag en niet wakker liggen van je IT, dat is hoe wij werken.

Onze IT updates kun je volgen via de blogs van Think4 en op LinkedIn.