How to… Cryptoware?

“Uw PostNL pakket is niet afgeleverd” of “Uw KPN factuur is nog niet betaald”. Dit zijn enkele vrij normaal ogende email-onderwerpen die je misschien wel eens ontvangt. Toch schuilt hierin een groot gevaar. Namelijk dat van Cryptoware. Nee, dit is niet het nieuwe Wordfeud of Scrabble, maar een virus.

Door een simpele klik op de link of door het openen van de bijlage zijn je bestanden vergrendeld. Wat is Cryptoware precies, hoe gebeurt dit, hoe kun je het oplossen én voorkomen? In dit artikel geven we de antwoorden.

1. Wat is Cryptoware?

Cryptoware is een type virus wat al je bestanden op de computer, het netwerk en andere benaderbare schijven vanaf je computer compleet vergrendelt. Hierdoor kun je de bestanden niet meer openen. In de meeste gevallen verschijnen er dan tekstbestanden met instructies hoe je de bestanden kunt ontgrendelen. In alle gevallen zal het inhouden dat je een behoorlijk geldbedrag moet betalen op een bepaald rekeningnummer. Vervolgens zou je daarna code ontvangen waardoor de bestanden ontgrendeld worden. Trap hier niet in! Je zult in de meeste gevallen nooit een code krijgen om het te ontgrendelen.

2. Hoe komt Cryptoware in je leven én hoe voorkom je dit?

Cryptoware komt in de meeste gevallen binnen via een link of bijlage in een onopvallend e-mailtje. De laatste tijd zijn het bijvoorbeeld e-mailtjes van PostNL met de melding dat zij jouw pakketje niet hebben kunnen bezorgen. Dan moet je vervolgens op een link klikken en daarna zijn al je bestanden vergrendeld.

Je kunt dit voorkomen door jezelf vooraf een belangrijke vraag te stellen: “Hoe komt PostNL aan mijn e-mailadres?” Natuurlijk heb jij bij je online bestelling een e-mailadres achtergelaten, maar PostNL krijgt deze niet door van het bedrijf waar je de bestelling hebt geplaatst. Dus het moet voor jou al verdacht zijn als PostNL je e-mail stuurt over een bestelling. Let daar dus goed op! Wees altijd alert bij dit soort berichten. De kans is tegenwoordig groter dat dit soort e-mails besmet zijn, dan dat ze veilig zijn.

3. Hoe kom je van Cryptoware af?

Ben je besmet? Hoe kom je dan van het vervelende Cryptoware af? Als bedrijf maakt je IT-er ’s avonds of ’s nachts altijd een back-up. In de meeste gevallen van een besmetting kun je eenvoudig de back-up van de nacht ervoor terug laten zetten.

Voor particulieren geldt eigenlijk hetzelfde, maar moet je in de meeste gevallen zelf een back-up maken. Dit kan op verschillende manieren, zowel automatisch als handmatig. Let daarbij goed op dat alle gekoppelde netwerk- en USB schijven ook besmet kunnen raken.

Wil je weten wat de beste back-up oplossing voor jouw situatie is of wil je meer weten over Cryptoware? Neem dan contact met ons op. Immers ‘better safe, than sorry’!
088 – 21 77 575
info@think4.nl

Think4 bezoekadres
Bezoekadres
op bezoek bij Think4

Hier drinken wij onze koffie!

Think4
Duitslandweg 13
2411 NT Bodegraven

088 – 21 77 575
info@think4.nl