Downtime, de systemen stoppen met functioneren

Wie heeft er niet mee te maken? Het moment dat alle systemen niet meer functioneren en downtime zijn intrede heeft gedaan. De rij bij de koffiemachine wordt steeds langer en de sfeer chagrijniger, want deadlines worden gemist. Het is ontzettend vervelend en kost het bedrijf veel geld. Hoe beperken we de schade van downtime en welke proactieve maatregelen kunnen we inzetten?

Downtime is de Engelse term die wordt gebruikt om een periode aan te duiden waarin een computersysteem of netwerk niet beschikbaar is. Uit onderzoek van Vanson Bourne krijgen grote organisaties in 2015 gemiddeld 15 keer per jaar te maken met downtime, systemen en applicaties zijn op dat moment niet bereikbaar voor medewerkers. Een jaar daarvoor was het aantal keren minder dan 13 keer. De kosten voor deze ongeplande downtimes lopen al snel in de miljoenen. Niet onbelangrijk dus om downtime te voorkomen.

Voorkom downtime met onze tips
Hoe voorkom je downtime? Nog belangrijker hoe voorkomen we dataverlies als gevolg van storingen en calamiteiten? Om niet met een ellenlange lijst van maatregelen te komen, hebben we tips op een rijtje gezet die logisch lijken, maar toch vaak misgaan:

  • Start met het maken van een inventarisatie van alle bedrijfsprocessen en categoriseer de impact die downtime kan hebben. Spreidt de risico’s en maak keuzes in de IT-systemen die je gebruikt.
  • Beveilig je netwerk met Anti-Virus en intrusion software*. Virussen en hackers kunnen namelijk grote schade aanrichten.
  • Monitor systemen. Vraag voor het uitvoeren van grootschalige werkzaamheden een back-upplan van je IT-leverancier.
  • Houd systemen up to date. Voer vervolgens de updates door in het weekend, waardoor er tijd is om eventueel zaken te herstellen of terug te draaien.
  • Maak een calamiteitenplan om bij calamiteiten de gevolgschade beperkt te houden. Daarnaast zorgt het voor bewustwording.
  • Test vervolgens je calamiteitenplan, want op papier lijkt het altijd makkelijk en in de praktijk merk je wat je in theorie nog moet toevoegen.
  • Ontwikkel een back-upstrategie. Bewaar minimaal één kopie van de data buiten kantoor. Maak op regelmatige basis een back-up. Controleer en test ook periodiek de back-up en de hersteltools.

Wil jij eens brainstormen over bovenstaande tips? Wij helpen graag! Bel 088 2177575 voor een afspraak.

*Intrusion software is een applicatie die het netwerk en systemen monitort op malware en dergelijke.

Think4 bezoekadres
Bezoekadres
op bezoek bij Think4

Hier drinken wij onze koffie!

Think4
Duitslandweg 13
2411 NT Bodegraven

088 – 21 77 575
info@think4.nl